Sök
  • Tina Ibertsson

You got this! Om "all vaken tid"

Uppdaterat: 25 sep.



Du har säkert fått höra att ditt barn ska använda sina hörapparater all vaken tid. Lika säkert har du ibland undrat hur det överhuvudtaget är möjligt? Frågan är befogad – jag menar vi har med barn att göra. De springer och gömmer sig, de gråter, de hoppar upp och ner. Ja, de är barn. Utöver detta så är livet som småbarnsförälder tidvis stressigt, och det finns dagar då du knappt fått någon sömn. Att då ta kampen med en 2-åring som har ett raserianfall är inte realistiskt.


Kom ihåg att när audionomen eller logopeden tittar på dig och säger att hörapparaterna ska användas all vaken tid så menar de inte att stressa eller pressa dig. De gör det för att forskning har visat att det talade språket, som bygger på auditiv stimuli, inte får samma förutsättningar att utvecklas om inte den auditiva exponeringen är tillräckligt hög. Enligt forskare innebär “tillräckligt hög” ca 10 timmar per dag (McCreery et el., 2015, Madell et al., 2022).



Men så kommer då den där stunden då det är omöjligt att få barnet att ha på sig sina hörapparater, och orden om “all vaken tid” känns fullständigt omöjliga att leva upp till. Vila då i vetskapen att detta händer alla. Det är ingenting som är unikt för dig eller för ditt barn.


Många föräldrar är oroliga för att barnets protester beror på att hörapparaten är för högt inställd eller att insatserna skaver. Visst ibland kan det vara så, men oftare handlar det mer om att barnet reagerar på att någonting är nytt, att någonting sitter på örat eller att barnet får en förälder att reagera när hörapparaten åker av. Lägg i dessa stunder hörapparaterna åt sidan en stund. Det är ok. Gör någonting annat – men prova igen! Låt den där stunden utan att prova igen bara vara en kort stund. Behåll målsättningen, och fortsätt jobba mot “varje vaken timme”.



Varje stund med hörapparaterna på erbjuder hjärnan en möjlighet att träna på att lyssna på ljud och språk. Ditt barns hjärna behöver denna träning för att lära sig att lyssna och ge mening åt det öronen hör. Skulle det bara vara en stund kvar till läggdags, ta den stunden. Låt barnet lyssna på en saga med hörapparaterna på. Sjung en sång, berätta för barnet var det är hen ser, vad det är ni gör och vad som ska hända sedan.


Det är ok att det får lov att ta lite tid att få in tekniken i din familjs vardagsrytmik men så plötsligt är dagen där. Dagen då barnet ser användningen av sina hörapparater som en naturlig del av sin vardag.

Keep them growing

Tina

GLM

35 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla