top of page

Vet ni hur Bluetooth-teknologin fick sitt namn?


Visste ni att Bluetooth-teknologin fick sitt namn från en dansk kung som levde på 900-talet? Han hette Harald Blåtand och är mest känd för att ha enat olika danska stammar, vilket är en symbolisk koppling till hur Bluetooth-teknologin förenar olika enheter.


Symbolen för Bluetooth är också en kombination av runorna för just bokstäverna H och B.


Jag har ingen exakt siffra på hur många som använder bluetooth, men gissningsvis är det en hissnande summa. Det är fascinerande att tänka på hur vi för bara några år sedan inte hade en aning om vilken roll denna teknologi skulle komma att spela i våra liv, och hur den har revolutionerat tillvaron för personer med hörselnedsättning. 


Nu kan hörapparater och andra hörselhjälpmedel enkelt anslutas trådlöst till andra enheter som smartphones, TV-apparater och datorer. Detta innebär förbättrad ljudkvalitet, ökad flexibilitet och självständighet för användarna.


Bluetooth fortsätter att utvecklas och en av de mest spännande nyheterna är Bluetooth LE Audio (Low Energy Audio). LE Audio är en ny standard som förbättrar ljudkvaliteten ytterligare samt minskar strömförbrukningen märkbart jämfört med de tidigare Bluetooth-versionerna, Bluetooth Classic och Bluetooth Low Energy (BLE). Utöver det så inkluderar den funktionen Auracast Broadcast Audio!


Denna funktion innebär bland annat att hörapparatanvändare kan dela sitt streamade ljud med andra hörapparatanvändare och uppleva en delad ljudupplevelse i realtid. Inom en snar framtid blir det också möjligt, på platser som använder Auracast Broadcast, att streama ljud från en ljudkälla till ett obegränsat antal mottagare samtidigt. Det innebär att alla med hörapparater och earbuds kan ansluta sig till Auracast-nätverket och lyssna på vad till exempel läraren säger i klassrummet, vad skådespelarna säger på teaterscenen eller höra flighttiderna som annonseras på flygplatsen (bluetooth.com).
49 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page