top of page

I skuggan av en hörselnedsättning

Uppdaterat: 20 maj
Har du en hörselnedsättning och känner igen dig i någon av dessa berättelser?


Då kan det vara så att du på grund av din hörselnedsättning, och hjärnans ständiga arbete för att lyssna, upplever hjärntrötthet och att du blivit stresskänslig. Denna typ av hjärntrötthet kan vara en konsekvens av det som vi inom audiologi kallar listening fatigue, eller lyssningsansträngning.


Hos personer med normal hörsel sker lyssnandet relativt automatiskt och kräver mindre mental ansträngning. Men för personer med hörselnedsättning ökar den kognitiva belastningen då hjärnan måste arbeta hårdare för att lyssna, tolka och förstå det som sägs. Konsekvenserna av listening fatigue kan vara många och varierande, till exempel kan man uppleva svårigheter att koncentrera sig, känna ökad irritabilitet, känna sig mentalt utmattad och extra känslig för stress.


Om vad din omgivning kan göra för att minska lyssningansträngningen


Det är viktigt att de som finns i din närhet tar hänsyn till dina kommunikativa behov och skapar en miljö som underlättar all kommunikation.


Tipsa gärna de som finns i din närhet om att:


  • Vara nära när de talar med dig. Ju längre bort de är när de pratar med dig, desto svagare blir ljudet och desto svårare blir det för dig att uppfatta vad de säger.

  • Se till att ansiktet är väl upplyst så att ni kan se varandra.

  • Minimera bakgrundsljuden.

  • Ge möjlighet till pauser under långa samtal, föreläsningar eller möten.


Om vad du kan göra för att minska lyssningansträngningen


Det är viktigt att du som har en hörselnedsättning använder dina hörapparater. De hjälper dig att träna upp din hjärnas förmåga att lyssna, tolka och förstå de språkljud som hjärnan kanske inte har hört på länge – eller inte alls har hört, beroende på om din hörselnedsättning är medfödd eller förvärvad.


Andra hjälpmedel som spelar en avgörande roll för att minska lyssningsansträngningen är olika hörseltekniska hjälpmedel, även kallade assistive listening devices. Dessa hjälpmedel förstärker det önskade ljudet samtidigt som de minskar bakgrundsbruset genom att fokusera på att fånga upp ljudet från talaren eller den önskade ljudkällan och ignorera ljud från andra håll. Detta förbättrar signal-brus-förhållandet (SNR), vilket innebär att det önskade ljudet (signalen) blir starkare och tydligare jämfört med det oönskade ljudet (bruset).


Att förstå din egen hörselnedsättning är avgörande för att hantera dess konsekvenser. Detta är vad jag kallar för hörselkunskap. Genom att öka din förståelse om din hörselnedsättning blir du mer medveten om vilka situationer som är mest utmanande för dig. Detta ger dig möjligheten att utveckla strategier för att hantera dessa situationer och därigenom förebygga bland annat lyssningsansträngning och de stresspåslag som kan följa med den.


Sist, men inte minst.Glöm inte att stå upp för dig och dina behov. Kommunicera öppet med vänner, familj, kollegor och andra om din hörselnedsättning och hur de bäst kan stödja dig..


You got this!


 

Missa inte att prenumerera på Growing Listening Minds nyhetsbrev!


Genom att prenumerera kan du hålla dig uppdaterad om de senaste blogginläggen och få värdefulla tips om hörselrelaterade ämnen. Nästa blogginlägg kommer att fokusera på stresshantering, något som vi alla i perioder behöver tänka lite extra på, gammal som ung.27 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page