top of page

Gästbloggare och logoped Malin Lindgren tipsar om LINGS SPRÅKLJUD

Uppdaterat: 2 mars 2022
Om du har ett barn med hörselnedsättning har du kanske hört talas om Lings ljud och undrat vad det är för något. I dagens blogginlägg ska du få lära dig mer om vad det är och ta del av material att skriva ut.


Hörseln är viktig för att barn ska kunna lära sig att prata och för att kunna utveckla ett talat språk. För att barnet ska utveckla ett gott talat språk är det viktigt att använda hörapparaterna varje dag, hela dagarna. Men det är minst lika viktigt att hörapparaterna fungerar och att de erbjuder ljud med bra kvalité. Men hur vet man att hörapparaterna, CI eller BAHA fungerar? Kanske fungerar inte batteriet, barnet är förkylt, eller något annat tekniskt problem. Ett enkelt sätt att testa om hjälpmedlen fungerar som de ska är med ett test som heter ”Lings ljud”. Lings ljud uppfanns av Daniel Ling (Ling 1976, 1989)


Testet Lings ljud består av sex olika språkljud (M O A I S SCH) och kan användas som en snabb check/kontroll av om ditt barn hör med sina hörselhjälpmedel på de olika ställena i talbananen (bas, mellanregister, diskanten). Om hörapparaterna fungerar korrekt förväntar vi oss att barnet kommer att kunna höra alla de sex språkljuden. Om barnet inte hör ljudet eller hör fel ljud kan det tyda på att tekniken inte fungerar som den ska och bör kontrolleras/justeras. Testet är enkelt att göra och kan göras varje dag. Helst bör man testa ett hjälpmedel i taget.


GLM har tagit fram material med bilder och instruktion till hur du ska kunna komma igång med Lings ljud hemma.


För dig som är förälder så finns materialet att hämta under sidan "för föräldrar: https://www.growinglisteningminds.com/om-2 , och för dig som är professionell så finns det under sidan "för professionella": https://www.growinglisteningminds.com/om


Ling, D. (1976). Speech and the hearing-impaired child: Theory and practice. Washington, DC: Alexander Graham Bell Association for the Deaf. Ling, D. (1989). Foundations of spoken language for the hearing-impaired child. Washington, DC: Alexander Graham Bell Association for the Deaf.

137 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page