OM GROWING LISTENING MINDS MATERIAL

HÀr kan du ladda ner allt material frÄn GLM

Gemensamt för allt det material som GROWING LISTENING MINDS tillverkar Ă€r att de med ledorden NYFIKENHET, SAMSPEL OCH TILLSAMMANS syftar till stĂ€rka sjĂ€lvkĂ€nsla, hörselmedvetenhet och kommunikativ förmĂ„ga hos barn med hörselnedsĂ€ttning.


Materialet Ă€r utvecklat sĂ„ att det kan anvĂ€ndas av alla som finns runt ett barn med hörselnedsĂ€ttning. Detta gĂ€ller oavsett om du Ă€r förĂ€lder, anhörig eller till exempel audionom, pedagog eller logoped

​

Keep them growing!

/Tina

streckis bok.png
 

MATERIAL SOM SYFTAR TILL ATT STÖTTA FÖRÄLDRAR UNDER HÖRAPPARAT-ANPASSNINGEN

 

LYSSNARDAGBOK

Det Àr pÄ mÄnga sÀtt speciellt att anpassa hörapparater pÄ ett litet barn. En sak som skiljer utprovningen av hörapparater pÄ det lilla barnet frÄn utprovningen av hörapparater pÄ det stora barnet Àr att det lilla barnet inte sjÀlv kan berÀtta om, och hur, hen hör med sina nya apparater.


DÀrför Àr vÄrdnadshavares tolkning av barnets verbala och icke-verbala signaler som respons pÄ ljud av stor betydelse för audionomens arbete med att sÀkerstÀlla att hörapparaterna blir sÄ bra instÀllda som möjligt.


De signaler vi fÄr frÄn ett sÄ hÀr litet barn kan dock vara vÀldigt svÄra att se och tolka, framförallt om vi inte riktigt vet vad vi ska titta efter.


För att underlÀtta för förÀldrar och audionomer har dÀrför Growing Listening Minds i samarbete med barnaudionom Lovisa Hill utvecklat en lyssnardagbok bestÄende av frÄgor som syftar till att dokumentera det lilla barnets lyssnande med hörapparater över tid.

lyssnardagbok.png
lyssnardagbok sid 2.png
 

CHECKLISTA

Syftar till att hjÀlpa dig att komma igÄng med hantering och skötsel av hörapparaterna

hörapparat checklista.png
 

LINGS SPRÅKLJUD

För att ett barn med hörselnedsÀttning ska kunna anvÀnda sitt lyssnande till att utveckla talat sprÄk Àr det mycket viktigt att tekniken bÄde Àr rÀtt och att den fungerar som den ska.


En test-procedur som du kanske har hört talas om Ă€r Lings sprĂ„kljud (1976, 1989) vars fördel Ă€r att det enkelt kan anvĂ€ndas av alla; audionomer, logopeder, lĂ€rare och förĂ€ldrar, för att screena om barnet kan höra olika sprĂ„kljud nĂ€r hen anvĂ€nder sina hörselhjĂ€lpmedel.  


SprÄkljuden [mm], [aa], [oo], [ii], [sch] och [ss] Àr utvalda för att representera det mÀnskliga talet och inriktar sig pÄ de olika frekvensomrÄdena (bas, mellan, diskant),


Ling-proceduren tillÄter att man kan testa olika steg i barnets lyssnarutveckling. Den mest grundlÀggande nivÄn Àr förmÄgan att detektera, dÀrefter förmÄgan att diskriminera och till sist förmÄgan att repetera. NÀr man anvÀnder Lings sprÄkljud bör man starta pÄ en nivÄ som fungerar och dÀrefter jobba sig mot en högre lyssnarförmÄga.

​

Ling 6 Sound Test and Children with Hearing Loss (hearinghealthmatters.org)


Rehab At Home: Ling Six Sound Test | MED-EL - YouTube

Ling instruktioner.png
Ling resultat.png
Ling klipp ut.png
 

MATERIAL SOM SYFTAR TILL ATT ÖKA HÖRSEL-MEDVETENHET HOS BARN

 
den stora hörselboken framsida.png

"DEN STORA HÖRSELBOKEN"

Den stora hörselboken vĂ€nder sig till barn frĂ„n 6 Ă„r som anvĂ€nder hörapparat, cochleaimplantat eller BAHA.


Denna unika fyll-i, lĂ€s och lĂ€rbok Ă€r utvecklad  av Growing listening minds och syftar till att stĂ€rka barns sjĂ€lvkĂ€nsla och  hörselmedvetenhet samt hjĂ€lpa barn och  vuxna att prata om barnets hörselnedsĂ€ttning. 

 
foto superfantastiska astrids besök hos audionomen aug 2022_edited.jpg

SUPERFANTASTISKA ASTRIDS BESÖK HOS AUDIONOMEN

LÄt 9-Äringa Astrid berÀtta om sitt besök hos audionomen

 

MATERIAL SOM SYFTAR TILL ATT STÄRKA SJÄLVKÄNSLA OCH ÖKA HÖRSEL-MEDVETENHET

 
den stora frÄgestunden 1.png

"DEN STORA FRÅGESTUNDEN - 20 FRÅGOR TILL BARN MED HÖRSELNEDSÄTTNING"

Hörapparater Àr ganska sÀllsynta, sÀrskilt hos barn. NÀr ett barn har en hörselnedsÀttning, och anvÀnder en hörapparat, kommer han eller hon förmodligen att fÄ frÄgor frÄn andra. Detta Àr sÀllan menat som nÄgot elakt men om barnet Àr oförberett och inte vet vad det ska svara sÄ kan det upplevas som lÀskigt. MÄnga forskare, menar att barn med hörselnedsÀttning kan behöva lite extra stöd för att utveckla ett starkt jag. Ett starkt jag som hjÀlper dem att Àga sin hörselnedsÀttning och bli medvetna om VEM de Àr och VAD de behöver. Ett barns sjÀlvkÀnsla, och kunskap om sin hörselnedsÀttning, pÄverkar hur barnet ser pÄ sig sjÀlv och sitt eget vÀrde. Att bygga en stark sjÀlvkÀnsla Àr en process dÀr en av förutsÀttningarna Àr att vi som stÄr barnet nÀrmast, bÄde förÀldrar och professionella, ser och accepterar barnet som det Àr. Hur vi interagerar och hur vi pratar om barnets hörselnedsÀttning har betydelse. NÀr vi pratar öppet, icke-dömande och intresserade om hörselnedsÀttningen kan det hjÀlpa barnet att kÀnna sig bÄde sedd och accepterad.


Den stora frĂ„gestunden - 20 frĂ„gor för barn med hörselnedsĂ€ttning" syftar till att lyfta samtalet och locka till bĂ„de viktiga och roliga samtal. HĂ€ftet innehĂ„ller 20 frĂ„gor som ska hjĂ€lpa barn och vuxna att prata om barnets hörselnedsĂ€ttning och andra viktiga Ă€mnen som tacksamhet, motstĂ„ndskraft, sjĂ€lvkĂ€nsla och mycket mer.

Vill du recensioner, tryck hÀr
 
den arabiska 1.png

ARABISKA "TELL ME MORE - 20 QUESTIONS FOR CHILDREN WITH HEARING LOSS" IN ARABIC Ű§Ű­ÙƒÙŠÙ„ÙŠ ŰŁÙƒŰ«Ű±

ŰčŰŽŰ±ÙˆÙ† ŰłŰ€Ű§Ù„Ű§Ù‹ Ù„Ù„Ù„ŰŁŰ·ÙŰ§Ù„ Ű°ÙˆÙŠ Ű§Ù„Ű”ŰčÙˆŰšŰ§ŰȘ Ű§Ù„ŰłÙ‘Ù…ŰčÙŠŰ©

 
10 goda.png

10 GODA RÅD TILL FANTASTISKA DU

 

MATERIAL SOM SYFTAR TILL ATT STÖTTA OCH STÄRKA SPRÅK OCH KOMMUNIKATION

 

KUL MED LJUD

Barn lĂ€r sig bĂ€st nĂ€r vi vuxna Ă€r förebilder och modeller hur olika sprĂ„kljud, ord och meningarna lĂ„ter och Ă€r uppbyggda. 


"Den stora sprÄkstunden - kul med ljud" vÀnder sig till barn som Ànnu inte kommit igÄng att sÀga ord. Materialet bestÄr av sk ljudhÀrmande ord. Dessa ord Àr oftast mycket lÀttare för det lilla barnet att lyssna till och genom att anvÀnda oss av dom sÄ kan de olika sprÄkljuden lÀras in pÄ ett lekfullt sÀtt.


Kul med ljud” bestĂ„r av 32 illustrationer och ljud, allt frĂ„n roboten som sĂ€ger ”biip boop” till pojken som sitter pĂ„ pottan och det lĂ„ter ”ksss”. Man kan enkelt klippa ut korten efter markeringarna och tillsammans titta pĂ„ bilderna och göra de roliga ljuden. Det Ă€r jĂ€ttebra om man samtidigt ocksĂ„ passar pĂ„ att lĂ„ta barnet höra Ă€ven det riktiga ordet,  tex ”muuuu, det Ă€r kossan som lĂ„ter". Glöm inte att skratta och ha roligt med bilderna. Lek chararader, och hĂ€rma vad bilden förestĂ€ller. LĂ„tsas att du sitter pĂ„ pottan eller kör bilen samtidigt som du gör ljudet, 

KUL MED LJUD.png
den stora sprÄkstunden kul med ljud förÀldrahandledning.png
KUL MED LJUD EXEMPEL BILDER.png
 

DEN STORA SPRÅKSTUNDEN NIVÅ 1 - ORDEN

Barn lĂ€r sig bĂ€st nĂ€r vi vuxna Ă€r förebilder och modellerar hur olika sprĂ„kljud, ord och meningar lĂ„ter och Ă€r uppbyggda. 

​

"Den stora sprĂ„kstunden - nivĂ„ 1 ORDEN" vĂ€nder sig till barn i 1-Ă„rs Ă„ldern och innehĂ„ller 24 stycken kort med bilder pĂ„ substantiv samt en medföljande bildbricka. Man kan enkelt klippa ut korten efter markeringarna och bildbrickan kan anvĂ€ndas för att till exempel spela lotto. Ett annat tips Ă€r att dra ett kort och se om ni kan hitta samma sak i hemmet eller förskolan. Eller varför inte gömma nĂ„gra kort lite hĂ€r och dĂ€r, och sedan hjĂ€lpas Ă„t att leta efter dom. Kanske vill barnet hĂ€rma efter vad du sĂ€ger eller sĂ„ behöver barnet höra ordet flera gĂ„nger. Bli inte stressad om barnet sĂ€ger fel, dĂ„ sĂ€ger du bara det rĂ€tta ordet. Kanske sĂ€ger barnet "goda" . DĂ„ sĂ€ger du ”ja, groda! Titta grodan.”

DEN STORA SPRÅKSTUNDEN NIVÅ 1.png
den stora sprÄkstunden nivÄ 1 sid 2.png
den stora sprÄkstunden nivÄ 1 sid 4.png
 
nivÄ 2 framsidan.png

"DEN STORA SPRÅKSTUNDEN NIVÅ 2 - TVÅORDSMENINGARNA"

”Den stora sprĂ„kstunden, nivĂ„ 2 – TVÅORDSMENINGARNA” vĂ€nder sig till barn i 2-Ă„rs Ă„ldern som har kommit igĂ„ng med de första orden.


NĂ€r barnet har samlat pĂ„ sig ungefĂ€r 50 ord sĂ„ brukar de första meningarna komma! Det Ă€r riktigt roligt för barnet att börja prata i meningar. Plötsligt förstĂ„r de vuxna massor av vad barnet tĂ€nker och vill berĂ€tta, och man kan ha lĂ€ngre samtal om det man upplever och gör tillsammans. För att kunna bilda dessa första tvĂ„ordsmeningar sĂ„ behöver barnet kunna  nĂ„gra ord för saker som man kan göra, verb. Verb Ă€r ocksĂ„ bra för att kunna förstĂ„ och följa instruktioner. NivĂ„ 2 innehĂ„ller 24 stycken kort med bilder, och fokus hĂ€r ligger pĂ„ att du som vuxen ska modellera hur meningarna Ă€r uppbyggda genom att betona verbet, till exempel grodan hoppar.


Genom att anvĂ€nda medföljande bildbricka sĂ„ kan ni spela spel. Prova till exempel att lĂ€gga alla kort i en hög och dra ett kort. Du som vuxen berĂ€ttar vad ni ser pĂ„ bilden och tillsammans letar ni upp var pĂ„ brickan kortet ska ligga. Kanske vill barnet redan nu hĂ€rma efter vad du sĂ€ger, eller sĂ„ behöver barnet höra meningarna mĂ„nga gĂ„nger. Bli inte stressad om barnet sĂ€ger orden i fel ordning eller böjer dem fel, dĂ„ sĂ€ger bara du som vuxen den rĂ€tta meningen. Kanske sĂ€ger barnet bara ”hopp” eller  ”goda hopp hopp” eller sĂ„ börjar barnet hoppa och lĂ„tsas vara en groda. DĂ„ sĂ€ger du ”ja, grodan hoppar! Braaaa!

 
nivÄ 3 framsida.png

"DEN STORA SPRÅKSTUNDEN NIVÅ 3 - TREORDSMENINGARNA"

Barn lÀr sig bÀst nÀr vi vuxna Àr förebilder och modellerar hur olika sprÄkljud, ord och meningar lÄter och Àr uppbyggda.


"Den stora sprĂ„kstunden, nivĂ„ 3 – TREORDSMENINGARNA" vĂ€nder sig till barn i 3-Ă„rs Ă„ldern som har kommit igĂ„ng med sina tvĂ„ordsmeningar. Nu Ă€r det dags att börja utmanan med lĂ€ngre meningar. NivĂ„ 3 innehĂ„ller 24 bilder med fokus pĂ„ hela meningen, tex grodan hoppar ivĂ€g, katten kör bil. Det Ă€r viktigt att du som vuxen modellerar hur meningen Ă€r uppbyggd utan att sĂ€ga ”nej” eller ”fel” till barnet. Barnet behöver inte sĂ€ga rĂ€tt, det viktiga Ă€r att du som vuxen berĂ€ttar vad det Ă€r pĂ„ bilderna sĂ„ barnet fĂ„r höra meningarna mĂ„nga gĂ„nger. Det finns mĂ„nga sĂ€tt att anvĂ€nda bilderna och den medföljande brickan pĂ„. Ett förslag Ă€r att ni provar att dra ett kort och gör det som Ă€r bilden. Det kan vara riktigt skoj att till exempel cykla fort som rĂ€ven eller dansa roligt som apan!

 
den stora fonemstunden .png

"DEN STORA FONEMSTUNDEN"

Barn som har hörselnedsĂ€ttning behöver pĂ„ ett helt annat sĂ€tt Ă€n barn utan hörselnedsĂ€ttning lĂ€ra sig att lyssna efter de sprĂ„kljud (fonem) som bygger upp det talade sprĂ„ket. Ett roligt och enkelt sĂ€tt att göra det Ă€r att koppla ihop olika sprĂ„kljud med bilder eller föremĂ„l. Ex nĂ€r man leker med en orm lĂ€gger man till ljudet ssss.


Growing Listening Minds har tillsammans med logoped Malin Lindgren pĂ„ audiologiska mottagningen vid SkĂ„nes universitetssjukhus gjort postern "den stora fonemstunden”. Denna poster kan anvĂ€ndas för att lĂ€ra barn med hörselnedsĂ€ttning att lyssna efter, och kĂ€nna igen, samtliga 28 olika fonem som finns i svenskan.

 

MILSTOLPAR DEN TYPISKA SPRÅKUTVECKLINGEN

 
den första sprÄkutvecklingen 0-3 mÄnader.png

MILSTOLPAR  0-3 MÅNADER

 
den andra sprÄkutvecklingen.png

MILTOLPAR 3-6 MÅNADER

 

MATERIAL SOM SYFTAR TILL ATT STÄRKA PROBLEMLÖSNINGS-FÖRMÅGAN

 
det stora problemlösarhÀftet framsida.png

"DET STORA PROBLEMLÖSARHÄFTET"

Problem eller utmaningar Àr en del av livet. Det uppstÄr dagligen smÄ eller stora problem och/eller konflikter som mÄste lösas. Att inte ha verktygen till hantera och lösa dessa problem kan ta mycket energi och fokus frÄn annat. Det Àr inte ovanligt att barn, istÀllet för att ta itu med det som upplevs som ett problem, vÀljer att lÀgga kraft pÄ att fly ifrÄn det. TyvÀrr resulterar det allt som oftast i att problemet vÀxer och blir större.
NĂ€r barn har de verktyg de behöver för att ta tag i de problem som vardagen bjuder pĂ„ sĂ„ kan de möta verkligheten, lĂ€ra av den – och framförallt komma vidare och bli fantastiska problemlösare. Vilken superkraft!
”Det stora problemlösarhĂ€ftet” bestĂ„r av 15 sidor med möjligheten att lösa 15 olika upplevda problem.

 

RECENSIONER

 

"Growing Listening minds första produkt Ă€r, Den stora frĂ„gestunden, ett utmĂ€rkt samtalsmaterial som riktar sig till pedagoger, kuratorer, klasskompisar, hörselpedagoger, förĂ€ldrar, ja alla som arbetar och finns nĂ€ra unga med hörselnedsĂ€ttningar.


Samtalen kan ske tvĂ„ och tvĂ„, i mindre grupper eller om man vill reflektera med korten en stund för sig sjĂ€lv.  

Den stora frĂ„gestunden innehĂ„ller 50 tydliga, utforskande frĂ„gor som stĂ€rker, glĂ€djer, skapar förstĂ„else och pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt Ă€r smĂ„ problemlösare.  

​

FrĂ„gorna handlar om allt frĂ„n dagens guldkorn, framtidsdrömmar till att kĂ€nna sina styrkor: 

Vad gör dig rĂ€dd, och varför? NĂ€r Ă€r det svĂ„rast att höra? Vad Ă€r det bĂ€sta som hĂ€nde idag? Om du har frĂ„gor om din hörsel, vem vĂ€nder du dig till? Om du fick vĂ€lja en superkraft, vilken skulle det vara och varför?  

​

FrĂ„gorna skapar medvetenhet, bygger upp strategier och nĂ€tverk kring de unga med hörselnedsĂ€ttningar; vem kan han eller hon vĂ€nda sig till med sina frĂ„gor?  

​

Varje kort har dessutom helt underbara affirmationer: 

 â€Jag Ă€r fantastisk”, inramat med ett hĂ€rligt fĂ€rgskimmer, nĂ„got som Ă€r sĂ„ viktigt för unga med hörselnedsĂ€ttningar att se och höra ofta:    

Du Ă€r perfekt, Ă€lskad och accepterad precis som du Ă€r! "

PÅ GLM HITTAR DU:

Till dig som Àr förÀlder.

Om hörsel och sprÄk

Om sjÀlvkÀnsla och hörselmedvetenhet

Till alla fantastiska superhjÀltar

Material till alla

Material till professionella

Kurser och förelÀsningar