top of page

För dig som nyligen fått beskedet att ditt barn har en hörselnedsättning

Det finns inget rätt eller fel sätt att reagera på beskedet att ditt barn har en hörselnedsättning. Oavsett vad du känner just nu är det viktigt att komma ihåg att dessa känslor oftast handlar om rädsla inför det okända.

 

Du ställs plötsligt inför en mängd nya begrepp och termer som behöver läras in. Möte efter möte fyller kalendern, och föräldraskapet handlar om något helt annat än vad du tänkt och trott.

 

Försök att påminna dig om att du, med hjälp av HÖRSELKUNSKAP och MEDVETENHET OM DITT BARNS INDIVIDUELLA BEHOV snart kommer att landa tryggt i känslan av att "du klarar detta"!

 

Du kommer att lära dig det du behöver lära dig, och du kommer att förstå det du behöver förstå. Tillåt dig att ta en dag i taget och låt professionella, anhöriga och vänner stötta dig medan du fokuserar på det som är viktigast just nu – att vara dig själv. Precis som du är! För du är den som är viktigast för ditt barn. Just nu är din närhet, din omsorg och din kärlek det enda som betyder något.

Föräldraskapets resa

Föräldraskapets resa är en resa som kan få till och med den mest erfarna resenären att vackla. Det är en resa som många gånger kan liknas vid en berg- och dalbana av ögonblick, som tar dig från hjärtskärande trötthet till oerhörd glädje och tillfredsställelse. Några lärdomar som jag har fått från mitt liv som mamma till fyra barn, mina livscoacher och min fyrklöver.

Orange Blossom

Delegera och be om hjälp. Använd ditt nätverk av vänner och familj för att avlasta dig själv och skapa utrymme för återhämtning. Kom ihåg, ensam är inte stark. Det är tillsammans vi är starka.

blommor

Du behöver inte göra allt och vara överallt. Att sätta gränser och veta när du behöver tacka nej är en viktig del av att bevara din energi.

blomma

Samarbeta och dela på ansvaret med din eventuella partner. Bry dig inte om hur din partner gör, fokusera på att hen gör. Att vara ett team gör inte bara föräldraskapet lättare, det stärker också er relation.

gula blommor

Prata med andra föräldrar som går igenom liknande utmaningar. Det kan vara tröstande och ge dig nya perspektiv och idéer.

blommor

Ta hand om dig själv. En snabb power nap, en lugn stund med en bok, en promenad utomhus eller ett gott samtal kan göra underverk för att återfå energin.

Blommor i glasburk

Du är mänsklig, och det finns inget som heter "den perfekta föräldern". Ge dig själv tillåtelse att göra misstag och att lära av dem.

Din kunskap om hörselnedsättningen

Growing Listening Minds och våra samarbetspartners är här för att utbilda, stödja och stärka det så viktiga nätverket runt ett barn med hörselnedsättning.

 

Ungefär 1 av 500 nyfödda har en permanent hörselnedsättning, och ännu fler förvärvar en under barndomen. Den stora andelen föräldrar saknar tidigare erfarenhet av hörselnedsättningar hos barn. Det är därför inte ovanligt att beskedet väcker en mängd tankar, funderingar och frågor.

Det finns flera forskningsstudier som visar att föräldrar upplever den första tiden som både omtumlande och förvirrande. Vidare menar forskare att föräldrar, när de blickar tillbaka, uttrycker att de hade önskat MER INFORMATION tidigare än vad de upplever att de har fått och att de uttrycker en önskan om MER VÄGLEDNING och FLER VERKTYG för att vänja sig vid hörselnedsättningen och hörapparaterna som en del av vardagen.

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
superhjälte familj1.png
SUPERHJÄLTE KILLE.png

Från och med nov 2024 så erbjuder GLM följande utbildningar & program för föräldrar, dessa är:

  • BOKEN "HAPPY",  FÖRÄLDRAGUIDEN FÖR DIG SOM NYLIGEN FÅTT BESKEDET ATT DITT BARN HAR EN HÖRSELNEDSÄTTNING
    OCH BEHÖVER HÖRAPPARATER

  • ONLINEPROGRAMMET "HAPPY", PROGRAMMET FÖR DIG SOM NYLIGEN FÅTT BESKEDET ATT DITT BARN HAR EN HÖRSELNEDSÄTTNINGOCH BEHÖVER HÖRAPPARATER

happy framsida sept.jpg
onlineprogrammet happy.png

BOKEN "Föräldraguiden HAPPY"

ONLINEPROGRAMMET "HAPPY"

Nyfiken på 

Boken "föräldraguiden HAPPY"

bottom of page