top of page

HAR DU PRECIS FÅTT VETA ATT DITT BARN HAR EN HÖRSELNEDSÄTTNING?

BEBISFOT 1.png

Mängder med studier visar att den första tiden efter att diagnosen har fastställts upplevs som omtumlande av föräldrar. Om du går runt med funderingar, oro eller frågor så skriv ner allt. Skaffa dig ett nytt anteckningsblock eller använd mobilen och samla på dina egna tankar. Ta sedan med dina frågor och funderingar till audionomen eller läkaren nästa gång ni ska dit. Det finns inga dumma frågor, och de professionella finns där för att stötta dig.


Även om du redan har fått en hel del information från doktorn eller audionomen rörande ditt barns hörsel. Det är ganska troligt att du kommer ihåg en del av det som sades i samband med beskedet, men det är också troligt att du glömt annat. Det är du inte ensam om. Forskning visar att en stor andel av all den information man får i samband med en diagnos glöms bort. Det är ok. När du är redo så finns det mängder av hemsidor som du kan söka information på. Du kan till exempel hitta information på 1177, på hörsellinjen eller på barnplantornas hemsida.

BEBISFOT 2.png

När du känner att du är redo, samla på dig så mycket kunskap och information som möjligt. Din kunskap och din förståelse kommer att bidra till att du bättre kan tillgodose ditt barns möjligheter att tilläga sig hörsel, språk och kommunikation.


Många föräldrar upplever ett stort behov av att träffa andra föräldrar i samma situation. Någon som de kan dela erfarenheter, tankar och funderingar med. Det finns massor av föräldrar som har gått igenom det som du just nu går igenom. För att komma i kontakt med andra så kan du vända dig till de föräldraföreningar som finns. Utöver det så brukar habiliteringen i de olika regionerna erbjuda kurser för föräldrar till barn med hörselnedsättning 

BEBISFOT 3.png

Att bli förälder är en resa, en process. Ju mer redo du är att möta tanken att du faktiskt också kommer att utvecklas, desto smidigare blir resan. Vi lär av våra barn. Vi lär av kärleken. Av omsorgen. Av frustrationen. Av oron. Av sömnlösheten. Vi lär av livet. Mitt i livet. Att ha känslor och att visa dem är inte ett tecken på svaghet. Det är ett tecken på att vi är mänskliga. Om du känner att du behöver hjälp och stöd, be om det. Var mänsklig.

Nyss fått beskedet?: Tjänster
bottom of page