HAR DU EN HÖRSELNEDSÄTTNING OCH ANVÄNDER HÖRAPPARAT?

DÅ ÄR DU VARMT VÄLKOMMEN TILL  SUPERFANTASTISKA SUPERHJÄLTEGUBBENS SUPERFANTASTISKA SUPERSIDA

glm_edited.jpg
 
barn superhjÀlte.png

HEJ!

JAG HETER SUPERHJÄLTEGUBBEN OCH JAG ÄR 9 ÅR GAMMAL.


PÅ DENNA SIDA HAR JAG SAMLAT MASSOR AV INFORMATION TILL DIG SOM HANDLAR OM DIN HÖRSEL OCH MYCKET MER.  


DU HAR ÄVEN MÖJLIGHET ATT LÄRA DIG SÅDANT SOM DET ÄR BRA FÖR DINA FÖRÄLDRAR, DINA LÄRARE OCH DINA KOMPISAR ATT KÄNNA TILL 

 

DITT ÖRA BESTÅR AV TRE OLIKA DELAR

örat.png

Ditt öra bestĂ„r av tre delar. Den yttre delen, den som vi alla kan se, Ă€r den del som kallas YTTERÖRAT eller öronmusslan. Ytterörat fĂ„ngar upp ljudvĂ„gor och leder dom vidare till trumhinnan som börjar svĂ€nga. Trumhinnan grĂ€nsar till MELLANÖRAT, och nĂ€r trumhinnan sĂ€tts i svĂ€ngning sĂ„ börjar hörselbenen i mellanörat att röra sig. Dessa rörelser orsakar i sin tur att den vĂ€tska som finns i INNEÖRAT börjar röra sig. Liksom vĂ„gor pĂ„ vatten fĂ€rdas dom igenom hörselorganet i cochlean (hörselsnĂ€ckan) och gör sĂ„ att hĂ„rcellerna böjer sig. Denna böjning stimulerar i sin tur cellerna att omvandla rörelser till nervimpulser som sedan skickas sedan vidare via hörselneven till hörselcentrum i hjĂ€rnan.

 

VET DU OM ATT DET FINNS CA 1.5 MILJONER MÄNNISKOR I SVERIGE SOM HAR EN HÖRSELNEDSÄTTNING? DÄREMOT FINNS DET BARA EN SOM HAR JUST DIN HÖRSELNEDSÄTTNING, OCH DET ÄR DU. DET BETYDER ATT DET BARA FINNS EN SOM ÄR EXPERT PÅ ATT HA JUST DIN HÖRSELNEDSÄTTNING, OCH DET ÄR DU SJÄLV. COOLT VA? 

SuperhjÀltegubben

barn superhjÀlte.png
 

DET FINNS TRE OLIKA TYPER AV HÖRSELNEDSÄTTNING

1 2 3.png

SENSORINEURAL, KONDUKTIV ELLER KOMBINERAD

Det finns flera olika orsaker till att man har en hörselnedsĂ€ttning och det finns tre olika typer av hörselnedsĂ€ttning. Vilken typ av hörselnedsĂ€ttning som du har beror vilken del av ditt Ă¶ra som inte fungerar som det ska.

​

Om orsaken till att du hör sĂ€mre beror pĂ„ att inneörat eller hörselnerven inte fungerar som det ska sĂ„ har du en sensorineural hörselnedsĂ€ttning. Den vanligaste sensorineurala hörselnedsĂ€ttningen orsakas av skadade hĂ„rceller.

​

Om orsaken till att du hör sĂ€mre beror pĂ„ att ljudet inte nĂ„r inneörat som det ska sĂ„ har du en konduktiv hörselnedsĂ€ttning. Denna typ av hörselnedsĂ€ttning kan ocksĂ„ kallas "ledningshinder", och det beror pĂ„ att det Ă€r nĂ„got i mellanörat som hindrar ljudet frĂ„n att ledas fram. 

​

​Om orsaken till att du hör sĂ€mre Ă€r att varken inneöra eller mellanöra fungerar som det ska sĂ„ har du en kombinerad hörselnedsĂ€ttning.

 
SENSORINEURAL.png
KONDUKTIV.png
KOMBINERAD.png
 

JAG HAR EN SENSORINEURAL HÖRSELNEDSÄTTNING, VAD HAR DU?

SuperhjÀltegubben

barn superhjÀlte.png
 

I INNEÖRAT FINNS HÖRSELSNÄCKAN

ÖRA COCHLEA.png

HÖRSELSNÄCKAN HETER COCHLEA, OCH COCHLEA ÄR LATIN FÖR SNÄCKA

I hörselsnÀckan finns hörselorganet och i hörselorganet finns det massor av hÄrceller. Den vanligaste hörselnedsÀttningen orsakas av att dessa hÄrceller Àr skadade.

 
barn superhjÀlte.png

MIN AUDIONOM HAR SAGT ATT MIN HÖRSELNEDSÄTTNING BEROR PÅ ATT JAG HAR SKADADE HÅRCELLER, VAD HAR DIN AUDIONOM SAGT TILL DIG?

SuperhjÀltegubben

 

I MELLANÖRAT FINNS KROPPENS MINSTA BEN

HAMMAREN (1).png

Kroppens minsta ben heter hammaren, stÀdet och stigbygeln, och de finns i mellanörat. Hammaren Àr fÀst vid trumhinnan, stÀdet Àr fÀst vid hammaren och stigbygeln Àr fÀst vid stÀdet och stigbygeln Àr fÀst vid inneörat. Om nÄgot av dessa ben inte fungerar som de ska sÄ kan inte ljudet ledas vidare frÄn ytterörat till inneörat dÀr hörselorganet finns.

 

JAG HAR EN HÖRSELNEDSÄTTNING PÅ BÅDA MINA ÖRON OCH JAG HAR HAFT DEN SEDAN JAG FÖDDES

SuperhjÀltegubben

barn superhjÀlte.png
 

MEDFÖDD ELLER FÖRVÄRVAD HÖRSELNEDSÄTTNING

 
BARN MEDFÖDD_edited.jpg

Om du hade din hörselnedsÀttning nÀr du föddes sÄ kallas det att du har en medfödd hörselnedsÀttning.

BARN FÖRVÄRVAD_edited.jpg

Om du fick din hörselnedsÀttning efter att du hade fötts sÄ kallas det att du har en förvÀrvad hörselnedsÀttning.

ENSIDIG ELLER DUBBELSIDIG HÖRSELNEDSÄTTNING

 

Om du har din hörselnedsĂ€ttning pĂ„ ett öra sĂ„ kallas det att du har en ensidig hörselnedsĂ€ttning

Om du har hörselnedsÀttning pÄ bÄda öronen sÄ kallas det att du har en dubbelsidig hörselnedsÀttning

barn superhjÀlte.png

JAG HAR FÅTT BESÖKA MIN AUDIONOM JÄTTEMÅNGA GÅNGER, HAR DU OCKSÅ DET? EN AUDIONOM KAN JU MASSOR AV HÖRSEL SÅ JAG BRUKAR PASSA PÅ ATT STÄLLA LITE FRÅGOR NÄR JAG ÄR DÄR. HAR DU NÅGRA FRÅGOR SOM DU VILL STÄLLA TILL DIN AUDIONOM?

SuperhjÀltegubben

 

OM HÖRSELPROV

olika hörselprov.png

Det finns flera olika hörseltester som anvĂ€nds för att ta reda pĂ„ om nĂ„gon har har en hörselnedsĂ€ttning. Vilket hörseltest du fĂ„r göra beror bland annat pĂ„ hur gammal du Ă€r, och vad syftet med testet Ă€r. Det vanligaste hörseltestet, och det test som du kommer att behöva göra flest gĂ„nger, Ă€r det test som kallas tonaudiometri. NĂ€r du gör detta test sĂ„ fĂ„r du lyssna pĂ„ toner, och varje gĂ„ng du hör en ton sĂ„ ska du antingen bygga med en kloss eller trycka pĂ„ en knapp.

 
barn superhjÀlte.png

DET KAN VARA BRA ATT TÄNKA PÅ ATT PIPEN SOM DU SKA LYSSNA EFTER IBLAND KOMMER ATT VARA EXTRA SVÅRA ATT HÖRA. DET ÄR MENINGEN. DET ÄR SVÅRT FÖR ALLA. FÖRSÖK BARA SLAPPNA AV OCH GÖR SÅ GOTT DU KAN.

SuperhjÀltegubben

 

OM DITT AUDIOGRAM

om ditt hörselprov.png

NÀr du gör ett hörselprov sÄ försöker audionomen ta reda pÄ hur starka olika toner har behövt vara för att du ska kunna höra. Resultatet redovisas sedan pÄ nÄgot som kallas ett audiogram. Genom att titta pÄ detta audiogram kan sedan audionomen sÀga nÄgot om vilken TYP av hörselnedsÀttning du har (sensorineural eller konduktiv), vilken GRAD av hörselnedsÀttning du har (vad det innebÀr kommer nedan) och vilken LOKALISERING din hörselnedsÀttning har (ensidig eller dubbelsidig)

PĂ„ ditt audiogram ser man tvĂ„ vĂ€rden, det Ă€r DECIBEL som sĂ€ger nĂ„got om hur starkt ljudet har behövt vara för att du ska kunna höra tonen (ju högre siffra, desto starkare ljud) och FREKVENS som sĂ€ger nĂ„got om hur mörka respektive tonerna.  0,125 Ă€r det allra mörkaste ljudet och 8 kHz Ă€r det allra ljusaste.

​

Som du ser hÀr Àr audiogrammet tomt, men om du tittar pÄ nÀsta audiogram sÄ ser du hur det kan se ut nÀr nÄgon har gjort ett hörselprov.

barn tomt audiogram.png
BARN RÖDA.png

Alla röda ringar pÄ ditt audiogram Àr ditt högra öra, och de blÄa kryssen Àr ditt vÀnstra.

 
barn superhjÀlte.png

HAR DU TITTAT PÅ DITT AUDIOGRAM NÅGON GÅNG?

SuperhjÀltegubben

 

OM GRAD AV HÖRSELNEDSÄTTNING

 

OM DU PÅ DITT EGET AUDIOGRAM SER ATT:

de flesta av dina röda ringar och blĂ„a kryss finns inom det översta omrĂ„det sĂ„ betyder det att du inte har nĂ„gon hörselnedsĂ€ttning. 

​

de flesta av dina röda ringar och blĂ„a kryss finns inom det andra omrĂ„det (som gĂ„r frĂ„n 20 dB ner till 40 dB) sĂ„ betyder det att du har en mild hörselnedsĂ€ttning.

​

de flesta av dina röda ringar och blĂ„a kryss finns inom det tredje omrĂ„det (som gĂ„r frĂ„n 40 dB ner till 70 dB) sĂ„ betyder det att du har en mĂ„ttlig hörselnedsĂ€ttning.

​

de flesta av dina röda ringar och blĂ„a kryss finns inom det fjĂ€rde omrĂ„det (som gĂ„r frĂ„n 70 dB ner till 90 dB) sĂ„ betyder det att du har en grav hörselnedsĂ€ttning.

​

de flesta av dina röda ringar och blĂ„a kryss finns inom det femte omrĂ„det sĂ„ betyder det att du har en mycket grav hörselnedsĂ€ttning.

 

OM DITT LYSSNANDE

LYSSNA MED HJÄRNAN.png

VI HÖR MED ÖRONEN MEN LYSSNAR MED HJÄRNAN

Har du tĂ€nkt pĂ„ att det finns en skillnad mellan att höra och lyssna? Det Ă€r ungefĂ€r samma sak som att det finns en skillnad mellan att se och lĂ€sa. Man kan sĂ€ga att öronen ansvarar för att höra men det Ă€r hjĂ€rnan som ansvarar för att lyssna och förstĂ„. PĂ„ samma sĂ€tt som du mĂ„ste trĂ€na dig i att lĂ€sa sĂ„ mĂ„ste du trĂ€na dig i att lyssna.

​

Ju mer vĂ„r hjĂ€rna fĂ„r öva pĂ„ att lyssna desto bĂ€ttre blir den pĂ„ det, och desto lĂ€ttare fĂ„r den att förstĂ„ vad som sĂ€gs. 

 
barn superhjÀlte.png

JAG HAR HÖRAPPARATER PÅ BÅDA MINA ÖRON, OCH JAG TYCKER ATT DOM ÄR SUPERDUPERCOOLA! NÄR JAG ANVÄNDER SOM SÅ FÅR MIN HJÄRNA LYSSNA PÅ LJUD SOM DEN ANNARS INTE HADE HÖRT.

SuperhjÀltegubben

 

OM DIN FANTASTISKA HÖRAPPARAT

barn hörapparaten.png

Dina hörapparater fungerar som smÄ minidatorer som Àr jÀttebra pÄ att jobba med just ljud. Hörapparaten bestÄr av en mikrofon och en förstÀrkare. Mikrofonen fÄngar upp ljudet och omvandlar det till elektriska signaler. Dessa signaler skickas sedan till förstÀrkaren som bearbetar signalen sÄ att det pÄ bÀsta sÀtt hjÀlper dig att höra det som dina öron inte kan höra.

 

DU BEHÖVER INTE VARA SOM ALLA ANDRA. DET SOM SKILJER DIG FRÅN ANDRA ÄR DET SOM GÖR DIG SPECIELL.

SuperhjÀltegubben

barn superhjÀlte.png
 

Som barn kan det kÀnnas lite lÀskigt att högt uttrycka sina kommunikativa behov.


Det Àr inte pÄ nÄgot sÀtt enkelt att be fröken upprepa vad hen just har sagt, eller berÀtta för klasskamraten att det skulle underlÀtta om hen vÀnder sig om. Dock Àr det en nÀstintill nödvÀndig del av att navigera i en hörande vÀrld.


Om det kÀnns lÀskigt sÄ Àr det helt ok!! Det tar tid men ju mer man övar desto lÀttare blir det. NÀr man börjar öva Àr det viktigt att kÀnna till att tÀnka pÄ att:


Det Àr inget fel med att uttrycka dina kommunikativa behov.

​

Dina behov har betydelse, och de Àr just lika viktiga som hörandes.

​

We are in this together. Glöm aldrig det.

​

Din delaktighet Àr super-duperviktig.


Att lĂ€ra dig att kommunicera dina behov Ă€r ditt ansvar – men ”den goda kommunikationen” Ă€r allas ansvar. Din hörande omgivning har ocksĂ„ ett ansvar.