top of page

BARNET I SKOLAN

skol

Det Àr sÄ mycket som har hÀnt under de senaste 50 Ären. TÀnk bara pÄ möjligheten att upptÀcka en hörselnedsÀttning redan i samband med förlossningen, och pÄ den enorma utvecklingen av mer sofistikerade hörselhjÀlpmedel. Nu finns det digitala hörapparater, cochleaimplantat och en uppsjö av olika lyssningssystem för bÄde individuellt bruk och för klassrummet. Tillsammans innebÀr det att de barn som gÄr i skolan idag har helt andra förutsÀttningar att ta del av undervisningen och den sociala gemenskapen Àn vad som tidigare var möjligt. Trots detta Àr det  oerhört viktigt att ta hÀnsyn till den ljudmiljö som barnet befinner sig i.

pojke i klassrummet.png

Även om barnets förutsĂ€ttningar att höra, lyssna och lĂ€ra Ă€r goda sĂ„ hjĂ€lper det föga om ljudmiljön som barnet befinner sig i Ă€r dĂ„lig. En dĂ„ligt anpassad ljudmiljö bidrar tyvĂ€rr, i de flesta fall, till bĂ„de minskad delaktighet hörselnedsĂ€ttning och till att barnets mentala resurser mĂ„ste lĂ€ggas pĂ„ att höra vad som sĂ€gs istĂ€llet för att fokusera pĂ„ att lĂ€ra sig en massa nya saker.

Namnlös design - 2023-03-15T165912.922.png

Vi som finns nÀra ett barn med hörselnedsÀttning behöver sÀkerstÀlla att ljudmiljön, och förutsÀttningarna för barnet att lyssna och tolka vad som sÀgs, Àr sÄ goda som möjligt. Det gör vi bland annat genom att se till att avstÄndet till ljudkÀllan, dvs avstÄndet till den som talar, Àr sÄ kort som möjligt. Det absolut mest effektiva sÀttet att Ästadkomma detta i ett klassrum Àr genom att anpassa och anvÀnda nÄgon form hörselteknik/flermikrofonsystem som sÀkerstÀller att barn med hörselnedsÀttning kan höra bÄde lÀrare och klasskamrater bÀttre. Ett sÄdant system, tillsammans med bra anpassade hörapparater, bidrar till att man förbÀttrar det sk signal-brus-förhÄllandet, dvs man ger barnet förutsÀttningar att höra signalen (talet) mer Àn bruset (sorl i klassrum, flÀktar, trafikljud, spring i korridoren osv)

Information om barnet i skolan: Nyheter

Growing Listening Minds TIPSAR

Hörselpedagogen i SkÄne Àr ett nystartat företag som erbjuder hörselpedagogiska tjÀnster. För mer information och för att komma i kontakt, tryck hÀr:

hörselpedagogen logg.jpeg
Information om barnet i skolan: Citat
bottom of page