OM VIKTEN AV ATT NÄRA SJÄLVKÄNSLA HOS BARN MED HÖRSELNEDSÄTTNING

En sida för alla som finns nära ett barn med hörselnedsättning

 
Lägg till en underrubrik (5).png

SJÄLVKÄNSLA

Att känna sig trygg i att vara den man är, och att lita på sitt eget värde är inte så enkelt som det kanske för vissa låter. Det är en process där en av förutsättningarna är att vi som befinner oss närmast barnet, föräldrar, syskon, anhöriga, vänner och lärare ser och accepterar barnet som det är. Många forskare med mig menar att barn med hörselnedsättning kan behöva stöttas lite extra i att utveckla ett starkt själv. Ett starkt själv som hjälper dem att äga sin hörselnedsättning, att bli medvetna om VEM de är och VAD de behöver. Hur vi interagerarar och hur vi pratar om barnets hörselnedsättning har betydelse. När vi runt barnet pratar öppet, icke-dömande och intresserat om hörselnedsättningen kan det hjälpa barnet att känna sig både sedd och accepterad.

OM DU SATT FRAMFÖR MIG SKULLE JAG VILJA BERÄTTA ATT:

Du behöver inte vara som alla andra. Faktum är att alla är lika unika. Lika fantastiska. Det som skiljer dig från andra är det som gör dig speciell.


Det som du upplever som svårt eller utmanande är det som du kommer växa och bli stark av.


Om det känns jobbigt just nu påminn dig om att dåliga känslor INTE gör dig till en dålig person. Låt känslan komma. Säg hej till den och berätta sedan för den att nu är det dags att ge sig av.


Ensam är inte stark. Berätta för oss vad du behöver för att kunna höra och be om hjälp om du behöver!


Om någon säger något dumt, påminn dig om att det säger mer om dom än om dig.


Välj vänner som väljer dig .


Sätt upp ditt hår eller klipp dig kort om du vill det.


Det du övar på växer sig starkare. Öva på att tänka snälla tankar om dig själv så kommer dessa tankar komma av sig själv när du behöver dom.


När det blir tokigt och du du gör ett misstag -tänk, vad lärde jag mig av detta? Jag lovar, det finns en lärdom där, även om den kan vara svår att se just då.


Försök, även om det kan vara svårt, att lyssna på vad din kropp signalerar att den behöver. Jag vet, det är svårt och ibland kanske till och med trist. Men, jag lovar allt kommer bli både lättare och roligare om kroppen då och då får lov att vara med och bestämma .

Lägg till en underrubrik (6).png
 

TIPS PÅ HUR DU KAN BIDRA TILL ATT BARN MED HÖRSELNEDSÄTTNING UTVECKLAR EN STARK SJÄLVKÄNSLA

Sidan är under uppbyggnad

Objektets underrubrik

Objektets underrubrik

Objektets underrubrik

Objektets underrubrik